Kruhový trénink vs. sestava

25.10.2013 10:54

Dostali jsme se s klientkama (cvičitelkama :-) ) na téma kruháč vs. sestava, co jim připadá lepší z hlediska pocitu "dát si pořádně do těla" a mít z toho pocit že "hubnete". Samozřejmě že po docvičení kruháče je každý hotový víc než po docvičení sestavy, i když sestava trvá delší čas, oproti kruháči kde cvičíme intenzivě ale v krátkých časových usekách. Při kruháči se pohybujeme v anaerobním pásmu a u sestavy se pohybujeme většinu času v aerobním pásmu.

Každé pásmo má svoje výhody, při sestavě v aerobním pásmu dochází ve větší míře ke spalování tuků, zvyšování fyzické kondice a také k aktivaci hlubokého stabilizačního systému páteře, při cvičení ve střední zátěži o délce minimálně 30min.

Při kruháči v anaerobním pásmu dochází ve vetší míře k budování svalové hmoty, svalové a výbušné síly, posouvání anaerobního prahu a ke krátkodobé vytrvalosti, samozřejmě dochází také k aktivaci HSSP, jedná se o cvičení s vysokou intenzitou nebo frekvencí pohybu. Pro anaerobní pohyb je charakteristický vznik kyslíkového dluhu, kdy tělo není schopno zajistit dostatek kyslíku pro intenzivní svalovou práci. Ve svalech se tvoří laktát nebo-li kyselina mléčná (látka, která vzniká při energetickém metabolismu buněk s nedostatečným množstvím kyslíku).

 

Takže z toho vyplývá, že nejlepší je tyto dvě aktivity střídat. Budovat svalovou hmotu a spalovat tuky najednou není možné, buď probíhá jedno nebo druhé. Právě proto platí, že můžete sice být po cvičení úplně "vyřízený" a máte pocit že jste určitě "hubnuly :-)", to ale způsobují vyplavené endorfíny, které se vyplavují např. při svalové zátěži, ale co se týká spalování tuků a hubnutí, nemusí se dít vůbec nic. Výhoda cvičení na BOSU je, že dochází při všech typech cvičení (sestava, kruháč, posilování) také ještě k aktivaci svalů hlubokého stablizičního systému páteře, které jsou naprosto nepostradatelné pro každého z nás, bez jeho správné funkce dochází k obtížím a bolestem zad, nežádoucímu zatížení choulostivých struktur páteře a jejich následným poruchám. Jak říkal Petr Havlíček v pořadu Hydepark, tak nejlepší pro hubnutí je posilování hlubokého stabilizačního systému páteře a aerobní cvičení. Díky balančnímu cvičení zapojujete a posilujete hluboké svalové vlákna, které při běžném pohybu a cvičení namáháme minimálně, cvičíte na nestabilní ploše a zapojujete mnohem více svalových skupin než na pevné zemi. Správné držení těla a správně provedené cviky jsou tedy základním kamenem úspěšného procvičování a formování těla, proto vám stále připomínáme a kontrolujeme správnou techniku cvičení na bosu a správné držení těla při posilování !